DECANAAT mavo

We hebben de beschikking over een programma dat je gaat volgen tijdens de studieles en dat je gaat helpen bij het maken van goede keuzes. Dit programma heet LOB.

Het LOB programma volg je niet alleen op school. Het is de bedoeling dat je alvast gaat snuffelen aan de opleidingen en beroepen die jou interesseren door bijvoorbeeld Open Dagen te bezoeken. Door met je mentor/je ouders/je vrienden of met mevrouw Cörvers hierover te praten, kom je er achter of een opleiding of een beroep bij je past.

 

Pakketkeuze in mavo 2

Als je in mavo 2 zit volg je nog alle vakken. Maar voor mavo 3 ga je 3 vakken kiezen en zijn er 3 vakken die je laat vallen (en dus niet maar gaat volgen). Toch volg je nog heel veel vakken en in mavo 3 kies je daaruit 4 vakken, naast Nederlands en Engels en Rekenen waar je eindexamen in gaat doen. Anders gezegd: je kiest in mavo 3 je “sector”.

 

Sectorkeuze in mavo 3

Uit de vakken die je in mavo 3 volgt kies je jouw sector en doe je examen in de vakken Nederlands, Engels, Rekenen, je 2 gekozen sectorvakken en je 2 gekozen vakken in de “vrije” ruimte.

Je kiest deze vakken omdat je er goed in bent, omdat je ze leuk vindt en/of omdat je een opleiding wilt gaan doen waarvoor deze vakken nodig zijn of verstandig zijn om te volgen.

Stage

In mavo 3 ga je gedurende één week stage lopen in een bedrijf naar keuze.

De stage is een verplicht onderdeel van het LOB-programma. Het is het leukste als je stage loopt bij een bedrijf of instelling waar jij geïnteresseerd in bent om een opleiding voor te gaan volgen of waar je later wilt gaan werken. Je zoekt zelf een stageplek uit en dient dit op tijd met het bedrijf zelf te regelen. Er is een stagecoördinator die je de procedure zal uitleggen in de klas. Ook je mentor zal tips geven over hoe je slim kunt zoeken en het op tijd kunt regelen.

Na de stage maak je met behulp van een stageboek met vragen, een stageverslag. Dit stageboek kun je vinden door op deze link te klikken: stageboek.
  

Je gemaakte stageverslag lever je in bij je mentor en je kunt het opslaan via Keuzeweb, op Dedecaan.net. Op deze manier raak je jouw verslag niet kwijt en kun je het gebruiken voor een studiekeuzegesprek als je uitgenodigd wordt aan een mbo voor de studie van jouw keuze.

Studiekeuze in mavo 4

Als je in mavo 4 zit doe je examen in de sectorvakken van jouw keuze, naast de verplichte vakken Nederlands, Engels en Rekenen.

In dit jaar ga je ook uitzoeken welke opleiding je na de mavo wilt gaan doen. Dat kan zijn:

·   het mbo
-   havo 4 (als je vakken hebt die aansluiten bij een profiel voor de havo en als je voldoet aan de voorwaarden)

Je kunt na een opleiding in het mbo een hbo-opleiding gaan doen, als je voldoet aan de voorwaarden die het hbo stelt.

 

Het advies is om in dit jaar veel Open Dagen te bezoeken in het mbo. Wanneer de Open Dagen zijn van de verschillende mbo’s, kun je vinden in de Keuzekalender op Dedecaan.net: keuzekalender.